Poser 11 doesn't launch on Windows 10 pro



  • @Miss-B said in Poser 11 doesn't launch on Windows 10 pro:

    Poser doesn't install content in the Appdata\Roaming folder. Generally speaking, Poser will install your content in the My Documents folder on your computer, which can be found under C:\Users\username\My Documents.

    If it's not there, it might be in the Public Documents folder on your computer, which can be found under C:\Users\Public\Public Documents. That's where all the content that comes with with Poser will most likely wind up.

    The AppData Roaming folders are where your preferences are saved, and where some plugins save information. You wouldn't access those folders directly. Poser itself will access them when necessary.

    The point the OP is making is that there are no preference files being created. Shouldn't LibraryPrefs.xml be created during installation? I wonder it it's an installer issue...



  • @wandw said in Poser 11 doesn't launch on Windows 10 pro:

    The point the OP is making is that there are no preference files being created. Shouldn't LibraryPrefs.xml be created during installation? I wonder it it's an installer issue...

    AHA, my mistake, and yes it should set up the preference files. Not sure why those wouldn't automatically be created. I also just noticed he's using Windows 10, while I'm still on Windows 7 Pro, so not sure if that's contributing to the issue as well.



  • I installed my old Win7 in virtual box (disconnected the LAN, because I don't want to use up an activation on a test) and sure enough.. it did install just fine. It crashed though, but in this case it is more likely because it was a virtual machine to begin with. But this time it got as far as setting up the UI (just before it crashed, again presumably because it was VB) in any case. The installer definitely doesn't work properly on Win10 x64 (anniversary version) and when it tries to activate, it actually saves 6 files in the programdata folder. Not only the three I have seen in Windows 10. So the activation is broken as well.

    Now, if they fix this... I don't know. But I can only congratulate myself for being stupid and not investigating if the damn thing actually worked before I got it. It didn't, and now support went silent as well.

    Yes, I am loosing my temper.



  • I compared the two, and besides the missing config information. They are the same. So there is no reason why it should not work. In both instances it could write in the same locations, writing the same registry keys. Whatever it is, is absolutely related to Windows 10. :( Bummer.



  • Saw this over at Renderosity and it may be of some use:

    SM came through. They suggested a newer version of the old 'trash preferences' trick.
    Delete the folder c:/Program Data/Poser/11 and let Poser rebuild it.
    That worked. Poser required me to re-enter the serial number, but at least it's working again.

    here is the link to the answer: https://www.renderosity.com/mod/forumpro/?thread_id=2908239



  • I tried that earlier but it isn't that either.

    I created a win 10 version in Vbox, and installed it there. And interestingly enough (for me) it actually worked. It didn't when I used Win 7 in the same environment, but regardless. It did start there. So it isn't Win 10 that I was absolutely certain of. It must be something else. So now I am down to trial an error, for every single piece of software that I have :( sigh because something I have installed, is conflicting with Poser. The question is what?

    Things would be sooooo much easier, if Poser actually had a log file when it runs into problems.

    I also closed the issue with support. They have no hope at solving this problem.

    I will write what I find here, for anyone whom it might save later.



  • @michaelt I just wanted to say that I'm sorry you are having so many problems. I know it doesn't help, but I don't think your experience is typical.

    I really hope you get it sorted out.



  • Thanks :) I am debugging the software now, to see what it is missing. And aside from the usual bugs etc.. I expect to find in any software.. I have actually seen some interesting 'mistakes' that might play into things. But at least it feels like I am getting a picture as to why things are not working. It is always a mess when you are dealing with many software that each use their own DRM to protect things. Things get locked that should not, and so on :/ But like I said, I will post if I find anything that could be useful for anyone else, whom might have run into this problem.



  • I found the problem. It is supposed to create a license hash, but for a reason (yet to be determined) it doesn't create this file. It does however, create all the other files in the same folder, but why it doesn't write the hash file is very strange.



  • sigh this is not fixable short of reinstalling windows anniversary edition. That's not gonna happen for a long time. When anniversary edition was released it had (as you know) many problems. I was one of those affected. And while updates fixed most of those issues, it apparently messed other things up. So reinstalling will solve this, but since this is the only software affected. I will have to wait until my current licenses expire.

    Thanks Microsoft :(

    Btw.. Smith Micro, you have a worrying amount of buffer overruns in your software.



  • Search the net for start menu inop and appmanifest corruption.

    You can usually fix it without doing a full reinstall. There is a rather large powershell command that fixes a lot of issues with licenses, etc. (it disables developer mode on metro crash, etc)

    It's worth a shot, and sure beats installing windows repeatedly to only have the same issue again.



  • Hi! ... shvrdavid ... THANX! ... I certainly will! ... :)

    Poser 7 Pro ................... Snr. **************
    Poser Pro 2014 ............ Snr. **************
    Poser Pro Game Dev .... Snr. **************
    All works ok, in Win7 and in Win10!

    Poser 11 Pro .................Snr. **************
    It's a CD! .... Don't work! ... Can't be activated!
    I'm told! ..... The grace period for activation has expired.
    The application will now revert til unreg. status!

    My best guess! .... There is an activation problem!

    I guess SmithMicro ... They have a problem! .. Why do they keep silent! ... Lousy support!


  • Poser Ambassadors

    @benitezdk
    Please remove those serial numbers ASAP or contact an admin to do so?
    Thank you.



  • @benitezdk said in Poser 11 doesn't launch on Windows 10 pro:
    The post was moderated in order to hide serial numbers.

    @vilters thanks!



  • @admin

    You indeed behave lousy!

    What more to expect? .... Sic!



  • I backed up my HD, and reinstalled Win 10, And as I thought the program now works. I had to restore the driver from the backup again. But there is no question. Something is messed up in Windows 10, and only a reinstall would fix it. So either something in the registry, policy settings .. or both.

    I consider this matter closed, on my part.



  • @michaelt Glad you got it figured out, and working.



  • @michaelt weird things can happen! I just installed an older video editing program that I had and now the fonts have changed in my Poser Library window. Strange stuff.